Självkänsla

Tankens kraft.

2011-02-01 13:38 #0 av: kerstinjo

Positivt Tänkande är att tänka sunt. På vetenskapligt fackspråk skulle man kunna kalla det ”kognitiv omstrukturering”, dvs. att ändra negativa tankar till positiva tankar. Postive Thinking är det engelska uttrycket som vi i Sverige har översatt till just Positivt Tänkande. Men det engelska ordet positive betyder inte bara positiv utan också: Övertygad, säker, absolut, verklig, jakande.

 

När man läser det här så får begreppet en lite annan betydelse än att bara hurtfriskt skratta sig igenom eventuella svårigheter.

positiv.JPG

(Mahatma Gandhi)

När vi också blir övertygade i vår tanke, när vi tror på det vi gör, går det lättare att ta sig igenom svårigheter och krävande uppgifter.

Vi tolkar ju vår omvärld till stor del automatiskt. Hur vi tolkar beror på vår tankevärld. Om vi kan ändra vårt tänkande kan vi få ett bättre resultat, dvs. fungera och må bättre, trots att vi är kvar i samma miljö och omgivning.

0004.gif

Det härliga med positivt tänkande är att det fungerar!

0004.gif

Begreppet "positivt tänkande"  har använts så felaktigt och blivit så uttjatat att många reagerar negativt på uttrycket.

Det har använts på ett sätt som gör det lätt att tro att vi ska låtsas och ljuga för oss själva, att vi ständigt ska gå omkring som idel solsken, glada och uppåt.

Men det är inte så det fungerar, för vad skulle det då göra för nytta om vi låtsades eller ljög för oss själva?

Ett positivt tänkande handlar om att du tänker och fokuserar på det du vill ska ske, det du önskar och inte fokuserar på det värsta som kan ske eller hända dig. Positivt tänkande är inget slött betraktande där det som sker, det sker, det fixar sig.

dreamstimefree_6170074.jpg

 

Du väljer dina tankar och kan alltid välja hur du ser på en situation, positivt eller negativt. (Ett enkelt exempel är att glaset med den goda drycken inte är halvtomt, det är halvfullt!) Alla skapar vi vår egen verklighet genom de tolkningar vi gör av det som händer runt oss.

"Jag är som jag är hävdar många

och det kan eller vill jag inte göra något åt."

På sätt och vis är det sant att man är som man är, men om du är medveten om vilka tankemönster du har, får du en bättre förståelse för varför du beter dig som du gör. Då har du lättare att välja ett annat beteende.

0004.gif

MEN, negativa tankar och ett negativt synsätt drar till sig ännu mer "elände" - en ond spiral som främst beror på att vi fokuserar på det negativa. Då är det lätt att gå omkring/fastna i en negativ inställning till oss själva och omvärlden.

Men både medicinsk och psykologisk forskning har visat att våra tankemönster kan vara skillnaden hälsa och sjukdom, mellan framgång och motgång.

"En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet."

(Winston Churchill)

0004.gif

Björn & Hanna Adler är två av Sveriges främsta experter i ämnet och de har bl.a. skrivit boken "Tankens kraft och känslans makt".

Tankens betydelse.

Positiv grupp på nätet.

 

 

 

 

 

Anmäl
2011-02-02 12:15 #1 av: Mia

Gillar artikeln Kerstin! Det är så oerhört lättare att fokusera och tänka negativt än positivt.. Något man verkligen borde jobba med.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-02 13:07 #2 av: ManU77

Mycket bra artikel!

"The experiences of the past have not made you the way you are. They have made you believe you are the way you are. And it is in believing you are the way you are, that indeed you are the way you are." - Skip Ross

Jag har ganska nyligt läst en intressant bok om personlig utveckling som heter Psycho-Cybernetics. Den rekommenderas varmt. I den skriver författaren att positivt tänkande bara fungerar om den är i samklang (i brist på bättre ord) med självbilden. Det innebär att om vår självbild säger att något är svårt eller omöjligt för oss, spelar det egentligen ingen roll hur mycket vi med viljekraft försöker tänka positivt om just det. Vårt undermedvetna kommer förkasta tankar som inte stämmer med den självbild vi för närvarande har.

Det fina är att vi kan förändra vår självbild! Glad

Anmäl
2011-02-02 15:20 #3 av: kerstinjo

Ja, det är intressant, för det fungerar verkligen.

Mina barn brukar fråga om jag har köpt mitt positiva tänkande på postorder.

En sak som jag tycker är viktig är att ta bort alla onödiga "måsten". Jag kan gladeligen kliva över dammsugaren flera dagar i sträck. Den kan stå mitt på golvet och egentligen vara i vägen, men än sen då?

Dammsuga, eller vad det nu kan vara, är ju inte det viktigaste i världen. Glad

Anmäl
2011-02-02 17:47 #4 av: Fridaaaa

väldigt bra:D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-03 19:08 #5 av: Mia

#3 Det kan jag också göra, att kliva över dammsugaren i några dagar men jag har ändå lite tankar såsom att "jag borde verkligen.." men ändå rinner det ut i sanden.. Flört Tror verkligen att positivt tänkande kan hjälpa en enormt mycket, speciellt i situationer där man behöver peppa och intala sig själv att man kan klara av det.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-03 20:33 #6 av: [Sisa]

Jättebra artikel..håller verkligen med!

Hörde någonstans att man ska införa " Tankens dag " en gång om året..just för att detta är så viktigt. Kyss

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.