Annons:
Etikettsjälvkänsla
Läst 19576 ggr
Mia
11/30/10, 10:40 PM

Skönhetsoperera dig? Tänk om!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du funderingar och tankar på att skönhetsoperera dig? Tänk om eller tänk oehört noga!

Det är allt fler som väljer att lägga sig under kniven och anledningarna är många, främst är det för att man inte är nöjd med sitt utseende eller vissa delar av kroppen. Det är vanligen personer i åldern 25-45 år som opererar sig och statistiken visar att det årligen utförs ca 25 000 plastikoperationer i Sverige. Antalet operationer ökar med 15% per år. Antalet kvinnor som skönhetsopererar sig är hela 85% och antalet män är ca 15% men det ökar även det kraftigt.

Men det är inte många som pratar om riskerna med att operera sig och väldigt få av de personer som vill operera sig, frågar inte heller om risker eller andra viktiga frågor eftersom de är ivriga att få resultat direkt.

Uppdrag granskning har gjort en undersökning där de låtit en kvinna boka in informationssamtal för bröstförstoring, hon hade bokat in tid på tio olika kliniker. Tanken var att att se hur många av de kliniker som faktiskt berättade om riskerna med en operation. Hur blev då resultatet av detta?

Jo, 7 av 10 kliniker berättar inte att implantaten kan gå sönder.
5 av 10 informerar inte om risken för blödning.
3 av 10 informerar inte om risken för infektion.
2 av 10 informerar inte om den vanligaste komplikationen, kapselbildning.

En grupp forskare i Danmark har specialiserat sig på studier kring bröstimplantat och deras forskning visar att var femte bröstförstoring leder till komplikationer. Studien visar även att 17% av alla implantat går sönder inom tio år. De berättar även att det blir allt svårare att upptäcka cancer vid mammografiundersökningar.

Man kan anmäla om man tycker att sin operation är misslyckad, då anmäler man till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. År 2004 anmäldes 40 fall av misslyckade operationer!

Om ni fortfarande funderar på skönhetsoperationer så vill jag råda er till att tänka igenom ert beslut oerhört noga och länge, gör inget förhastat beslut endast för att kliniken erbjuder specialerbjudanden eller ger rabatt. Kolla upp många olika kliniker! Var kritisk i ert sökande och ställ många frågor! Jag hoppas att ni lyckas få en liten tankeställare tack vare artikeln.

Referenser: Plastikoperationer.net, Svt.se - Uppdrag granskning.
Text: Mia Björklund, Egoboosting, Sajtvärd

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Annons:
Fridaaaa
11/30/10, 10:53 PM
#1

Hatar skönhetsoperationer. Tycker bara att man ska operera sig om man t.ex är född med missbildning, olycka mm.

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

lillaisa
12/1/10, 11:10 AM
#2

Ja, vad ska man säga? Detta är inte okej…

Bra att du tar upp det i alla fall, och bra skrivet!

/IsaGlad

Mia
12/1/10, 11:25 AM
#3

Ja, jag kände att jag måste skriva en artikel om det här efter att jag hade sett dokumentären. Jag blev helt förfärad av hur många kliniker som INTE berättar om risker och försöker lura sina kunder med hjälp av specialerbjudanden och rabatter..

#2 Tack!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Maria
12/1/10, 12:55 PM
#4

Bra artikel.Glad

Jag är kluven eftersom jag haft bröstimplantat i 22 år.

Jag opererade in dessa efter amning. Brösten var som två tomma skinnlappar och jag mådde väldigt dåligt av detta. På den tiden var det ganska ovanligt med bröstoperationer och mina blev kupa B som jag haft innan. Jag fick visserligen välja men jag måste ju ändå ha hud som räcker till.

Eftersom jag egentligen återställde brösten så var den nog ingen som märkte något.

På den tiden så fanns det heller ingen som talade om några faror mer än att de kunde kapsla in sig och bli hårda.

Jag var helt nöjd i alla år men sedan kom uppgifter om att man skulle byta implantaten efter 8-10 år för att undvika läckage och mina var som sagt 22 år, så för fyra år sedan så opererade jag bort dessa. Dessutom så kunde jag inte göra mammografi vilket också var en bidragande orsak.

Som sagt så har jag aldrig ångrat mig och trivdes med mina nya bröst. Många menar att det är psykiskt och opererar man sig så blir man ändå inte nöjd utan fokuserar på något annat fel. Det kanske stämmer för somliga men inte för mig.

Risken numera är att det har eskalerat så och många oseriösa praktiker finns på marknaden och många opererar sig utomlands.

Man ska givetvis överväga alla kroppsliga ingrepp noga innan man bestämmer sig och man ska kolla upp alla risker och fördelar innan.

Jag har råkat ut för många fördomar under åren och helst inte talat om att jag haft implantat men jag har inga problem med att folk opererar sig.

Jag hävdar fortfarande att hade möjligheten funnits förr så hade människor också gjort det då.

Vi har i alla år strävat efter skönhetideal. Kinesiskorna lindade sina fötter, det finns stammar som förstorar läpparna, förlänger halsen, vi tatuerar oss, piercar oss m.m. Så vi har egentligen alltid gjort ingrepp på våra kroppar.

Det finns saker jag aldrig skulle kunna tänka mig.

Sedan kan man tycka det är mer eller mindre snyggt, mer eller mindre onödigt men jag vill gärna inte döma någon annan.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Mia
12/1/10, 8:39 PM
#5

#4 Tack!

Jag kan absolut förstå människor som vill operera sig pga de inte mår bra av sitt utseende eller om man har fött barn och är missnöjd med kroppen efteråt. Jag dömer dem verkligen inte. även jag har haft tankar om att göra mina bröst större - men jag vill inte göra det egentligen. Jag försöker att gilla dem precis som dem är för jag är jag.

Jag tycker bara att det är så synd att det är så pass många som verkligen är så oerhört missnöjda med sitt utseende att de måste ta till operationer. I programmet visade de en tonåring som gjorde bröstförstoring enbart för att hon tyckte stora konstgjorda bröst var snygga och hon var jättesmal men ändå skulle hon ta bort fett på magen…

Det jag ville komma fram till är att jag tycker det är oerhört synd om dessa människor som ser operationer som en utväg för att de är missnöjda. Eller för att de "tror" att samhället vill ha dem på ett visst sätt annars tycker ingen om mig. Det är bara så hemskt!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

BuxXum
12/1/10, 9:18 PM
#6

Kapten Röd har gjort en låt om precis detta Trasig, Tänk om om ni funderar på skönhetsoperationer!

Sofie "EmoSuss" Gustafsson
http://emosuss.blogg.se - Fotoblogg

ALEA IACTA EST

Annons:
Maria
12/1/10, 9:53 PM
#7

#6 Sångaren Björn är en kompis till min son.Glad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Fridaaaa
12/1/10, 10:13 PM
#8

#7 trevlig, bra låt! Stämmer ju allting!:D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

BuxXum
12/2/10, 7:16 PM
#9

#7 så häftigt! Han är grymt bra! :)

#8 Visst gör det! Helt sjukt att man kan fånga allting så bra i en låt! :)

Sofie "EmoSuss" Gustafsson
http://emosuss.blogg.se - Fotoblogg

ALEA IACTA EST

Fridaaaa
12/4/10, 11:53 AM
#10

#9 precis.D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

kerstinjo
2/11/11, 12:15 AM
#11

Jag skulle aldrig komma på tanken (fastän jag är i den åldern då det hänger lite här o var) Glad Men det är JAG!

 Kerstin 

 

Mia
2/11/11, 2:20 PM
#12

#11 Härlig inställning! Jag skulle inte heller vilja operera mig, jag tycker faktiskt om hur jag ser ut, även om jag har dagar då jag tycker jag ser ut som skit. Flört Blir bara så rädd över alla ungdomar som så gärna vill lägga sig under kniven.. Det är så synd!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Upp till toppen
Annons: