Självkänsla

Barndoms bagage

2010-10-04 22:06 #0 av: Mia

Alla har vi ett barndoms bagage med oss i livet och det kan påverka oss på olika sätt.

När vi växer upp tillkommer ett så kallat barndoms bagage som vi sedan bär med oss i resten av livet. Man kan även kalla det för ens ryggsäck. Den här ryggsäcken påverkar oss väldigt mycket i livet och är man inte medveten om ryggsäcken kan den påverka en omedvetet.

Det som är väldigt viktigt är att vara medveten om att alla har ett barndoms bagage och att man bearbetar sitt bagage. Hur man bearbetar det är väldigt olika men oftast är det genom att prata ut om det och rannsaka sig själv. Man kan tänka tillbaka och prata ut om sin t ex dåliga uppväxt och försöka rannsaka vad det är som gör att jag beter mig som jag gör i vissa situationer. När man väl har börjat beta igenom sitt bagage kommer man till sist komma underfund med hur, vad och varför.

:)


Om man inte har någon som man vill prata ut med eller litar på, eller kanske inte vill göra det ensam så kan man vända sig till olika psykologer, kuratorer och liknande. De är experter på ämnet och kan hjälpa till att vägleda dig och hjälpa dig i ditt arbete att rannsaka dig själv. Väldigt många klarar även av det här själva. Om man har svårt för att prata om sitt bagage kan man istället skriva ner det på papper och bearbeta det på det sättet. Alla bearbetar olika och det är där man måste hitta sitt sätt, det som fungerar för just dig!

Att bearbeta sitt bagage är oerhört nyttigt och välbehövligt just för att man släpper taget om man t ex har haft en väldigt dålig uppväxt. Har man väl bearbetat den kan man äntligen släppa taget om den och blicka framåt, man kommer även underfund med varför man beter sig som man gör eller känner de känslor man har. Man blir en människa som förstår sig själv mycket bättre.

En annan viktig sak till varför man borde bearbeta sitt bagage är om man vill arbeta med människor som har problem. Kanske vill man bli socionom, psykolog eller något annat liknande yrke och då är det ännu viktigare att man har sitt bagage utrett. Varför det är så viktigt är därför att man ska vara professionell och kommer där in en person som har upplevt något liknande som dig så är risken stor att dina obearbetade känslor tar över och det slutar inte bra.

Lycka till!

Text & information: Mia, Sajtvärd, Egoboosting.
Bilder: Mia, Sajtvärd, Egoboosting.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-10-04 22:39 #1 av: lillaisa

Bra Mia!! Jätteintressant!Glad

Anmäl
2010-10-04 22:50 #2 av: Mia

Tack!!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-10-06 20:42 #3 av: BuxXum

Mycket bra! :) Känndes dock som att jag saknade något i artikeln, vet inte vad bara, haha. Obestämd Men när man inte vet så kan man inte klandra! Skrattande

Anmäl
2010-11-22 13:33 #4 av: [Sisa]

Jättebra artikel..du får fram många viktiga saker att tänka på!

Kramis Kyss

Anmäl
2010-11-22 15:17 #5 av: Mia

Tack så mycket Sisa! Kram Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-20 20:18 #6 av: [Lisake]

Barndomen sätter sina spår helt klart,jag upplever att ju högre upp i åldern man kommer dessto svårare är det att ta tag i sig själv,så upplever/känner jag det.ju längre tiden går så glöms det bort tror man, när obehagliga minnen dyker upp så det är aldrig försent att ta tag och börja bearbeta minnen.

Tack för en bra artikel.

Anmäl
2011-02-20 20:53 #7 av: Mia

#6 Jag tror att det absolut kan vara så, kanske att man känner att det inte är lönt att ta tag i sig själv? Hur upplever du det? Jag är ju endast 19 så jag tycker att det är mycket tid kvar och att man kan ta tag i sig själv varje dag eftersom det är ett aktivt arbete. Men det kanske är lättare att fortsätta om man började som ung? Precis, man tror att det glöms bort men det gör det inte. Minnet kanske sviker en men omedvetet ligger det kvar och påverkar mycket mer än man tror och är medveten om.

Kul att du gillade den!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.