Självkänsla

Hur man stärker sin självkänsla

2010-09-07 22:07 #0 av: Mia

Har du dålig självkänsla? Här kommer tips på hur man kan förbättra den.

Att bygga upp och stärka sin självkänsla tar tid, hur lång tid det tar beror från person till person - men alla kan förbättra sin självkänsla, det tror jag stenhårt på. Det gäller bara att jobba enormt hårt och ständigt för att kunna stärka den!

De som har dålig självkänsla har oftast en känsla av att de inte duger, och därför suktar de efter bekräftelse, beröm, att bli sedd av någon och vill gärna överprestera. Hur ska man då göra för att kunna lösa detta problemet? Man får helt enkelt ställa sig framför sin spegel och säga till sig själv att man är värdefull och att man duger precis som man är. Upprepa det varje dag och gör det till en morgon/kvälls-rutin.

Man har även väldigt lätt för att fastna i negativa tankar om att man är dålig, inte kan något och är ful. När man har dessa tankarna kan man försöka bryta tankarna och tänka "Hjälper det mig att tänka såhär?", "Stämmer det verkligen att jag inte kan något alls?". Man måste försöka analysera och reflektera om det negativa man tänker verkligen är rimligt och om det stämmer.

IMG_0087.JPG


Att ta emot komplimanger är också väldigt svårt för de med låg självkänsla just för att de inte tror att de är värda några komplimanger och att personen bara säger så för att vara snäll. Tänk efter - varför skulle personen vilja säga något till dig som inte är sant? Nästa gång du får en komplimang så säg "Tack!" och låt det sjunka in istället för att säga emot personen. Du kommer att märka att du blir glad och även personen som gav dig komplimangen kommer bli glad över att du sa "Tack" istället för "nej, du bara ljuger."

För att kunna öka ens självkänsla kan man även skriva en lista på saker eller egenskaper hos en själv som man tycker är bra och som man tycker om. Jag kanske t ex tycker om mina ögon och att jag är bra på att lyssna på andra människor - då skriver jag upp det på min lista och tittar på den när jag får negativa tankar.

Man kan även göra en lista med saker som gör en glad och som man upplever har en positiv inverkan på ens liv. Har man t ex djur i sitt liv kan man skriva upp dem och tänka på hur glada dem gör en och hur mycket de tycker om en. Har man en pojkvän kan man skriva upp honom eller om man tycker om att dansa så kan man skriva upp det och minnas känslan av hur glad/avslappnad man blir av dansen.

Text & information: Mia, Egoboosting, sajtvärd.
Bilder: Mia, Egoboosting, sajtvärd.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-07 22:35 #1 av: [Ragamuffin]

Bra tips! Har själv använt liknande tips som finns i Mia Törnbloms böcker om självkänsla. Och det funkar :)

Ett vanligt missförstånd tror jag är att självkänsla är något medfött som inte går att ändra på, men det stämmer inte alls - den kan bli både bättre och sämre med tiden! Ingen kan ha bra självkänsla utan att ständigt stärka den. En del behöver inte tänka så mycket då de automatiskt tänker positivt om sig själva. Men en del behöver lite mer aktivt öva sig på att tycka om och acceptera sig själva som de är. Det kan kännas löjligt att göra dessa övningar och man intalar kanske sig själv att om jag inte har bra självkänsla nu, så varför skulle jag få det av att ljuga för mig själv i spegeln? Men man måste göra övningarna för att det ska fungera, inte bara läsa om dem! :)

Om man känner ett starkt motstånd eller obehag mot att göra såna här övningar så är det antagligen den låga självkänslan som talar och man har extra stor nytta av att göra det!

Anmäl
2010-09-08 20:36 #2 av: Mia

Kul att du gillar tipsen! Mia Törnblom har jag hört mycket bra om men jag har inte läst några av hennes böcker, bara intervjuer och liknande.

Precis! Självkänslan kan alltid förändras - åka upp & ner eller bara försöka stärka den. Dock behöver man ju arbeta som tusan för att kunna stärka den men det går, det gör det verkligen.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-09 17:03 #3 av: [Ragamuffin]

Jag kan verkligen rekommendera böckerna, särskilt den första Självkänsla nu! Väldigt bra metoder för att komma över ilska och irritation över andra människors beteenden t.ex. Även hur man kan förlåta sig själv och andra för saker man gjort i det förflutna. Ofta går man ju och bär på omedveten ilska, skuld mm. Har hjälpt mig mycket att använda tipsen i böckerna.

Anmäl
2010-09-09 21:15 #4 av: Mia

Man kanske ska ta och kolla in böckerna nångång då Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-10 15:23 #5 av: Oisis

Javisst kan självkänslan få sig en rejäl knuff emellanåt. Men det går ju faktiskt att reparera om man ger sig den på det. Konsten är tror jag, att våga tro på sig själv och på det man gör. Att man framför allt har ett gott syfte bakom sina handlingar, så behöver man inte sjunka i botten i självkänslan, ifall något råkar fel i livet.

Vi är många människor som upplever saker och ting på olika vis, beroende också på vilken sinnestämning man är i. Och har man hyfsat bra självkänsla, så kan man ta motgångar lite bättre.

Bra artikel och härlig bild.Glad

Anmäl
2010-09-10 17:07 #6 av: Mia

#5 Tack så mycket! Härligt att den uppskattas Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-13 23:11 #7 av: [Franko]

Jag tänker att ifall man har dålig självkänsla så är nog det ända sättet att få bättre självkänsla att ändra på något i sitt liv. Vad detta något är tror jag kan va väldigt olika från person till person. Kan va saker man gör, saker man inte gör, sättet man gör/inte gör saker på ...

Anmäl
2010-09-16 18:02 #8 av: Beckah

Det kan också handla om att man inte umgås med folk som man känner sig 100% trygg med...

Jag kan själv uppleva att jag blir mer tillbakadragen med folk som gärna vill stå i centrum.

Anmäl
2010-09-16 18:27 #9 av: [Franko]

#8 Säger du med mig  ?

Jag tror somsagt att man kan ha problem med lite olika saker.

 

Anmäl
2010-09-18 10:27 #10 av: Beckah

#9 Ja, jag håller med dig...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.