Självkänsla

En dålig dag

2010-09-01 19:42 #0 av: Mia

Har du en dålig dag? Det har vi alla nångång!

Jag har märkt att om man mår dåligt och har en riktigt dålig dag, då behåller man det oftast för sig själv. Om någon frågar en hur man mår den dagen så ler man och svarar "bra!" fast man inte alls mår bra. Varför gör man så? Är det tabu att ha en dålig dag och må allmänt skit? Är människor elaka om man säger att man har en dålig dag utan anledning?

Jag kan iallafall med nästan 100% säga att alla människor har en dålig dag någongång i livet, alla mår dåligt någongång och det man gör fel är att hålla det inom sig själv för det är aldrig bra. Tänk vad positivt om fler människor vågade berätta när de mår dåligt och har en dålig dag. Tänk vad positivt om fler människor vågade prata om det!

S1051413.JPG


Vad kan hända om man inte pratar om det? Problemen kan växa sig större och man kan må ännu sämre eftersom man anser sig inte ha någon alls att prata med eller inte vågar, och att hålla sina känslor instängda är inte en bra idé. Till sist väller alla känslorna fram på ett eller annat sätt och tar oftast ett dåligt uttryck.

Vad gör man om man är en oerhört blyg person som verkligen inte vågar prata? Något jag har märkt är att människor har svårt för att prata öppet om sina problem eller dåliga dagar i verkliga livet, alltså face to face. Då kanske det är lättare om man skriver i en blogg, på ett forum, via msn eller sms. Alla knep är bra förutom de dåliga!

Några tips som underlättar:

* Dåliga dagar har alla någongång och det är helt normalt.
* Prata om det med precis vem du vill och hur du vill.
* Gör precis vad du känner för på din dåliga dag.
* Lyssna på musik!
* Och viktigast av allt - tryck inte undan dina känslor!


Text & information: Mia, Egoboosting, Sajtvärd.
Bilder: Mia, Egoboosting, Sajtvärd.

 

 

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-02 15:32 #1 av: Oisis

Den som säger att den aldrig har en dålig dag, den ljuger nog skulle jag tro.

Visst tror jag med att det skulle underlätta om man började att snacka om sina dåliga dagar, utan att för det bli underskattad av sin omgivning. Tyvärr är det ju så negativt att erkänna att man mår dåligt, trots att det är en stor del av livet för oss alla.

Så fort man säger att något känns galet, så kommer många med en massa goda råd, trots att man inte behöver dem. Man vill liksom bara ha ur sig det dåliga för dagen. Låt det låta som gnäll kanske, men man vet att oftast någon dag senare, när allt släppt igen, så fattar man oftast inte hur man kunde känna sig så nere som man gjorde just då Flört

Man kan undra sådana dåliga dagar, om man är pessimist - eller realist? Foten i munnen Skillnaden ligger ganska nära ibland. En del säger t ex att man inte skall underskatta pms:en man har som kvinna, för den kan i själva verket hjälpa en att rensa ut det som annars är av "ondo" i ens liv, som man kanske inte vågar ta tag i annars.

Hoppas ni tar det sista på "rätt" sätt Skrattande

Att skriva dagbok eller blogg är nog en bra "terapi" om man har dåliga dagar och har svårt för att tala med andra om det.

Anmäl
2010-09-02 17:52 #2 av: Mia

Det har du säkert rätt i, att andra misstolkar och tror att man är negativ och att det blir dålig stämning om man berättar att man har en skitdag men jag tror ändå att det är viktigt att prata öppet om det - så att man kan förändra synen, göra det acceptabelt. Säga att man kanske inte vill ha några råd utan bara vill spy ur sig gallan i några minuter och sen övergå till att prata om något annat. Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-02 21:21 #3 av: Oisis

Precis. Det tror jag med. Kan bara instämma, Glad

Anmäl
2010-09-02 22:24 #4 av: Kalendula

Om jag har en dålig dag och folk frågar mig hur jag mår så har jag börjat säga som det är: Att jag mår inte bra. Sedan är det upp till den människan att ta till sig det eller inte. Ofta tar folk till sig det mer eller mindre.

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-09-03 01:11 #5 av: Mia

#3 Glad
#4 Skönt att höra! Det borde ju vara acceptabelt att man har en dålig dag.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-03 21:04 #6 av: ManU77

För mig är det så att om jag har en dålig dag och mer eller mindre konstant pratar om det, blir dagen ännu sämre. Om någon i min vänkrets frågar hur jag mår kan jag vara ärlig och säga "inget vidare, men jag vill inte prata om det". Efter det vill jag gärna endast prata om det som är bra och positivt. Rätt snart kommer jag också att känna mig mer positiv. Det händer ibland, men inte så ofta, att jag ber någon kompis om att bara få spy ur mig gallan om det jag grubblar på för att lätta på trycket lite.

Ett annat sätt att lätta på trycket, som någon sade tidigare, kan ju vara att skriva om det i någon typ av dagbok. Bara det inte blir en bok man återkommer till regelbundet och därmed också regelbundet matas med det där negativa man skrev. Kanske kan man skriva det på ett vanligt papper som man sedan eldar upp eller river i småbitar och kastar bort.

Jag har funnit, när det gäller mig själv (om det funkar för andra kan jag inte svara på), att om jag fokuserar på det som är bra kommer jag få mer av det. Tanken kommer före känslan, så genom att tvinga mig själv att tänka mer positivt förändrar jag hur jag känner mig inombords. Det är verkligen inte lätt alla gånger, men det är heller inte lätt att gå omkring och må dåligt.

Om det blir för svårt att "skruva" tankarna åt rätt håll tar jag hjälp av positiva böcker eller ljudband. Det funkar så gott som alltid. Annars kan jag sitta uppe sent på nätterna och titta på roliga youtube-klipp tills jag skrattar så tårarna sprutar.

/Magnus

 

Anmäl
2010-09-03 21:18 #7 av: Mia

Det var ett bra tips, att försöka tänka positivt för då lurar man hjärnan och till sist blir man positiv/mår bättre Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-03 21:25 #8 av: ManU77

Jag kanske ska tillägga att vissa problem inte försvinner förrän man tar tag i dem och gör något åt dem. Dessa problem kan man oftast inte enbart tänka bort, utan då krävs istället att man agerar för att lösa dem. Under tiden man gör det underlättar det dock om man ständigt försöker tänka positivt.

Alla problem jag, du och alla andra ställs inför i livet har en lösning. Det tror jag stenhårt på.

/Magnus

Anmäl
2010-09-03 21:29 #9 av: Mia

Eller att allt har en mening Glad Det vill jag gärna tro på!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-04 19:33 #10 av: Skogselva

Om någon berättar för mig om sin dåliga dag, så brukar jag inte veta vad jag ska säga, för det är ju inte alltid personen vill bli tröstad, utan ibland vill h*n ju bara få det ur sig. Det är så svårt att avgöra och jag tycker att situationen blir olustig just därför.

Sedan när jag har en dålig dag så är det inte alltid jag kan sätta ord på det - det bara är en så'n dag och då är det ju jobbigt att vara ärlig med den dåliga dagen.

Hur ska man svara på frågan "Jasså vad är det som är fel då?" om det bara är en så'n dag, utan att det faktiskt hänt något allvarligt? Jag brukar nog alltid säga bra fast att jag menar motsatsen.

De dåliga dagarna är de jag oftast glömmer, jag ältar inte över det. Det blir nog snarare dåliga stunder istället för dagar, för om morgonen är dålig så har jag glömt det på kvällen.

Jag försöker att se meningen i det som händer, för det tror jag blint på, att allt som händer har en mening. Okej, det regnar, tåget är försenat och jag är blöt och kall och lika försenad. "Men musiken i iPoden är bra och där låg en 50-öring, den hade jag aldrig hittat om tåget varit i tid. Och det regnar mindre nu."

Hade någon bett mig om råd för att komma över en dålig dag, så hade jag nog sagt att de skulle försöka se glädjen i det obetydliga, så som att det regnar lite mindre än förrut, när dagen vill bli helt kass.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-09-04 20:28 #11 av: Mia

När jag har en dålig dag och någon frågar mig vad som är fel, då säger jag att inget är fel utan att jag bara har en dålig dag utan anledning. Visserligen brukar personerna jag säger det till tycka det är lite konstigt, men innerst inne tror jag att dem förstår ändå. Men visst är det svårt att veta vad man ska säga, men man kan ju alltid fråga personen vad den vill, om den vill prata eller bara "ignorera" det. Det där med att allt har en mening försöker jag också tro stenhårt på! Det hjälper faktiskt lite Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-04 21:21 #12 av: Skogselva

#11 Exakt, och om inte annat så kan man ju distrahera sig med att försöka komma på vad som var meningen med det. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-09-04 21:52 #13 av: Mia

#12 Haha, det kan ju också hjälpa! Man kommer iallafall på andra tankar! Flört

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-05 01:08 #14 av: Skogselva

#13 Jag tror det gör mycket, att inte älta på det dåliga som hänt, exempelvis det försenade tåget. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-09-07 03:43 #15 av: [Ragamuffin]

Tänk så tråkigt livet vore utan problem att lösa. Tänk så enformigt det vore att aldrig ha en dålig dag. Tänk så meningslöst det vore att aldrig ha en utmaning att tag i. Hur skulle vi utvecklas om vi aldrig ställdes inför våra egna svagheter och sämre sidor?

Håller med om att alla har dåliga dagar ibland. Istället för att se dem som enbart dåliga kan vi se dem som utvecklingsmöjligheter och ta tillvara på vad de har att ge oss precis som alla andra dagar. "Att må dåligt är en bra början" finns det en bok som heter. Jag har inte läst den än, men bara titeln säger mycket!

Anmäl
2010-09-07 11:00 #16 av: Mia

Det var ett bra och annorlunda synsätt du kom med! Att tänka på dåliga dagar som en utvecklingsmöjlighet var ju suveränt.. Man kan analysera vad som är fel eller bara vara och utvecklas av det Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-07 13:14 #17 av: Destany

nej jag säger alltid att det e bra med mig även om det inte e det. mina nära o kära genomskådar mig för det syns i mina ögon hur jag mår.. men jag erkänner aldrig att jag inte mår bra

Anmäl
2010-09-07 16:21 #18 av: Mia

#17 Får man fråga varför?

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-07 18:04 #19 av: Destany

*18 för att jag inte kan visa när jag mår dåligt, vill inte visa mig svag, vill inte ha deras medlidande...vill inte lasta dem..

Anmäl
2010-09-07 18:24 #20 av: Mia

#19 Vad tråkigt att du känner så. Men jag förstår ditt tänk, absolut! Oftast är det så att du verkligen inte är till någon last för dem alls men man tror ju hellre på det man tänker, tyvärr.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-07 18:26 #21 av: Skogselva

#19 Jag förstår det, jag har också varit så'n, men jag tror inte att de närmaste och käraste upplever det som en last.

Det är ju faktiskt ett förtroende man ger genom att "visa sig svag" inför dem. För dem är det nog mer en last att du inte talar om för dem vad som är fel, eftersom de faktiskt ser det på dig.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-09-07 18:29 #22 av: Destany

jag vet det och de påtalar det för mig då o då men jag har en spärr och jag svarar innan jag tänker att det e bra med mig... jag försöker o ibland kan jag berätta för min närmaste vän vad som tynger mig..

Anmäl
2010-09-07 19:08 #23 av: Mia

Då tycker jag att du ska berömma dig själv när du vågar berätta för din närmaste vän, supermodigt ju! och superbra! Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-08 16:59 #24 av: Skogselva

#22 Jag förstår dig, men tror du har kommit ett steg på rätt väg om du vågar berätta för kompisen. Håller med #23 Glad

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2011-03-16 10:13 #25 av: [Lisake]

Det är intressant att ta del i det som skriv.

Tror det handlar om en inre stolthet att man inte vill säga till någon hur man mår igentligen.och när man säger att det är bra så ljuger vi för oss själva och dom som frågar.vilket inte är så bra i den stunden,då är det bättre säga som det är och inte mår du mer illa för det.

Ett bra sätt är också att skriva ner sina tankar och sen ställa sig frågan:

Vad hämtar jag ur det här,vad finns det för någonting att vara tacksam över denna dag? är den bara kass eller?att man bara är uppmärksam på sig själv,lyssna på sitt inre så reagerar man annorlunda till nästa gång.

 

Anmäl
2011-03-16 18:54 #26 av: Skogselva

Jag skrev förut att jag snarare har dåliga stunder än dagar, men undantag finns ju och då tycker jag bara det är skönt på något sätt att få må dåligt och få vara i fred med det. Mina feelgoodfilmer är egentligen inte alls vad som kallas feelgood, mörka, grymma, blodiga och musiken är också väldigt deppig. Att må dåligt kan få mig att må bättre, att komma över vad det nu var som gjorde att dagen var absolut kass (oftast hormoner, PMS-monstret har talat.)

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2011-03-19 15:48 #27 av: Fridaaaa

Jag tror att alla har en dålig dag då och då, man kan inte jämt vara glad.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-03-19 15:52 #28 av: Flamman1

När jag har en dålig dag vilket händer väldigt ofta så försöker jag ofast göra som man inte ska och bara försöka dölja det... Vet att det inte är bra men gillar inte att belasta andra med mina bekymmer. Berättar bara för andra om jag verkligen inte orkar och även då så känner jag mig så dum för det känns som att jag säger tyck synd om mig tyck synd om mig och det vill inte jag

Anmäl
2011-03-19 20:53 #29 av: Skogselva

#28 Som sagts förut i tråden så brukar folk man känner märka att man har en dålig dag, så de tycker nog synd om dig vilket som...

Ett alternativ till alla er som håller det inom er, för att ni inte vill belasta era nära och kära och så vidare, är väl att skriva dagbok eller något sådant. Då får ni ju ändå ur er det ni behöver få ur er. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2011-03-19 22:05 #30 av: simudainkain

#15 Ragamuffin

Jag var på en bra föreläsning med en psykolog under mina senaste studier. Hon sa att när du har bearbetat "det dåliga" från din uppväxt har tillgång till en massa kunskap.

Jag märker också på mig själv och andra att om det har varit mycket bra, blir vi lätt krävande och inte så trevliga när även småsaker inträffar.

Om det varit stora saker i ens liv så känns ett försenat tåg som en baggis. Typ alla lever. Vi har alla jobb.

Däremot har jag märkt att det inte alltid är så att jag får så mycket stöd av andra. Det blir tröttsamt och ledset i ögat att lyssna på andra och peppa dem men inte få det tillbaka. Tyvärr tänker få på att alla har behov.

Det är då för mig bra med positivt till mig helt utanför vardagskretsen. Gå på en massagebehandling till exempel. De brukar fråga hur man mår och pyssla om en också.

Till syvende och sist väljer vi vad vi gör med det som hänt oss. Vi kan ju inte alltid välja det som händer...

Ta hand om er!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.