Media

Medias roll i samhället

2010-08-17 18:51 #0 av: Mia

Hur media påverkar oss och vad man kan göra åt det.

Media har en stor betydelse för hur vi ser på oss själva och varför så många har dåligt självförtroende/självkänsla.

Till media räknas tv, internet, reklamaffischer, tidningar - allt sådant och lite till som vi ser och hör varje dag. Vi påverkas otroligt mycket utav media och därför är det inte så konstigt att det är så många som mår dåligt. Media framställer oftast modeller som otroligt smala och de retuscherar deras bilder något otroligt mycket så att de ska bli smalare, snyggare, bättre - perfekta. Varför jämför vi oss då med dessa bilder?

Vi kan inte undvika att bli påminda om dessa "perfekta" bilder iheller eftersom de finns överallt omkring oss. Vi ser dem när vi är ute på stan, när vi surfar runt på internet, när vi läser tidningar och när vi kollar på tv, då är det inte så konstigt att man till sist börjar jämföra sig med dem eftersom de är det enda man ser. Man börjar tro på att det är så man ska se ut och det är farligt. När man har kommit så långt så har man glömt bort att dessa perfekta bilder är retuscherade och inte ett dugg riktiga.

S1054959.JPG

Vad kan man då göra? Man måste försöka intala sig själv att sådana bilder inte är hälsosamma, att de inte är på riktigt och försöka komma ihåg att de är enormt retuscherade. Ingen människa mår bra av att vara så smal och man vill väl må bra? Man får hela tiden jobba på att tänka på att bilderna är fake och att man duger precis som man är.

 

Text & information: Mia Björklund, Egoboosting, sajtvärd.
Bild/Bilder: Mia Björklund, Egoboosting, sajtvärd.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-08-20 21:11 #1 av: quexs

Media media media.. Vad ska man säga egentligen? Man kan undra när de hade tänkt börja tänka på sina medmänniskor som mår så dåligt.. Dock lär väl de aldrig hända med tanke på de summor de tjänar på det.. Suck!!

Anmäl
2010-09-08 12:44 #2 av: Kalendula

Media har en stor roll i mycket bl.a påverka oss att vilja se ut på ett visst sätt. Samtidigt påverkar media oss att vilja vara som alla andra. Att vilja ha det som andra, vara lika rika som alla andra, att vilja ha samma fina relation som alla andra, att vilja ha samma fina dyra materiella saker.

Men, när och om jag kanske någongång åker till vårt köpcentra som finns i närheten. Så ser ju alla olika ut. Och jag har noterat hur mycket överviktiga människor det finns i dag. Så just där är det ju skönt att inte vara ensam. Så bilden som media ger ut är inte bra alls. Någonstans så är det ju människorna som jobbar med media som i såfall får tänka om, men det lär ju ta en väldans tid.

Så jag förstår att det blir en global press och att människor faktiskt inte mår bra.

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-09-08 14:23 #3 av: Maria

Jag tycker att media ger olika signaler. Området är ju så stort.

Vi har typen reklam som ofta har med vackra smala människor men å andra sidan sett så kan jag förstå det konceptet för man vill ju sälja en produkt, tjänst eller vad det nu kan vara.

Sedan har vi den typ av media som förmedlar det senast i skvaller och då gäller det ju också att sticka ut för vem vill läsa om en vanlig människas vanliga vardag? Man väljer något spektakulärt.

Sedan får man inte glömma att det är vi konsumenter som köper dessa tidningar och ser dessa program så visst finns det efterfrågan.

Den mediatyp jag tycker är mest skrämmande är den som förmedlar budskap om bantingstrender, hälsoknep, lyckotips, sextips, och har ett budskap att vi hela tiden ska må så förbaskat bra. Den typen av signaler tror jag är farligare än bilder på unga vackra smala människor.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.