Självförtroende

Att våga säga nej!

2010-08-12 00:49 #0 av: Mia

Att våga säga nej har många människor svårt för och därför tar jag upp hur man kan göra i denna artikeln.

Är du en av de många människor som har svårt för att säga nej? Då kan denna artikel kanske vara något för dig.

 

I dagens samhälle är det mycket press på oss människor, speciellt på de unga, och därför är det svårare att stå upp för sig själv och tro på sig själv. Väldigt många människor har svårt för att säga nej och därmed stå upp för sig själva. Det är mycket lättare att säga ja och nicka medgivande när man är omringad av människor och man känner sig snällare. Problemet med det här är att det blir en ond cirkel och man kan få ångest och bli nedstämd. Vad ska man då göra?

 

Artikel - att våga säga nej.

 

Man kan öva på människor som man känner sig trygg och säker med, det är väldigt viktigt att man känner sig just trygg och säker för att kunna ha modet att säga nej och mena det. Omge dig därför med människor som ger dig dessa känslor, be dem fråga något väldigt lätt såsom "Vill du följa med och handla?" och öva dig på att säga nej. Är du väldigt blyg eller nervös så att du inte orkar ta itu med människor just nu - använd en spegel. Ställ dig framför spegeln och säg "nej" upprepade gånger. Till sist lär det kännas naturligt och mer säkert att uttala det.

Öva även på dig själv, analysera dig själv och försök komma underfund med varför du har så svårt för att säga nej till de du tycker om. Är det för att du inte vågar? Grupptryck? Känner dig elak om du säger ifrån? Vill vara andra till lags? När du har kommit underfund med varför så måste du börja arbeta med problemet. Man ska alltid börja med sig själv och därför är det viktigt att du vet just din anledning så att du kan arbeta med den.

Här är några tankar du kan ha i åtanke när du arbetar:

  • Att stå upp för sig själv är inte egoistiskt utan modigt och något bra.
  • Att vara andra till lags är inte bra för varken dig själv eller andra i längden.
  • Du kan känna ångest, oro, nervositet och depression för att du ständigt säger ja till saker du egentligen inte vill.
  • Vad är egentligen det värsta som kan hända om du säger nej?
  • Att säga ja och göra något man vill är mycket mer tillfredsställande än att säga ja och få ångest över att man nu måste ställa upp.

 

Tänk på att det tar tid att analysera sig själv, det tar tid att arbeta med problemet och det tar tid att våga säga nej. Ge inte upp och fokusera istället på de bra saker och de framsteg du gör, alla drabbas av nedslag då och då. Lycka till!

Information & Text: Egoboosting, Mia (Sajtvärden)
Bilder: Egoboosting, Mia (Sajtvärden)

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-08-18 23:05 #1 av: Emazing92

Har alltid haft svårt att säga nej. Då håller jag hellre tyst. Precis som att jag inte kan få ut orden.. N E J..

Något att jobba på kanske? :)

Anmäl
2010-08-18 23:22 #2 av: Mia

#1 Tycker absolut du ska jobba på det :) Att säga nej till saker man verkligen inte vill borde alla ha modet till att göra, så absolut :) Man mår ju sämre av att inte våga stå på sig och när man gång på gång gör saker som man helst inte vill.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2010-09-02 10:57 #3 av: [Mastre]

Jag kan ha svårt att säga nej i vissa situationer. Försäljare är inga problem, men släktingar...stora problem. Jag kan se vad det beror på; uppvuxen i en miljö där det ansågs väldigt fult att säga nej till andra, speciellt som flicka/kvinna. Även om jag klarar att säga nej driver det upp alla gamla skuld- och skamkänslor och jag kan våndas i dagar efteråt.

Ett annat problem med att säga nej är att en del inte accepterar det utan börjar tjata. Då har jag oftast gett med mig för att jag blir så trött, och det känns enklast att bara göra som de vill. Sedan brukar det bli konsekvenser som jag blir sittande med och mår dåligt av, så det är ingen bra lösning i längden. Jag tror faktiskt jag har lärt mig den läxan nu.

Anmäl
2010-09-02 13:38 #4 av: Bergspuman

Jag måste stålsätta mig när jag kommer tillbaks till jobbet nu efter semestern, eftersom jag gick in i väggen under sommaren, då jag förutom mitt eget arbete, även fick sköta min kollegas hela arbete när hon var på semester.

Det tog 5 veckor med 200% belastning, så var jag nermald totalt, reagerade med en depressionssvacka. Det går förfärande fort att bryta ner en människa!

Nu har jag hämtat mig helt, men jag kommer att få gå en match med mina chefer eftersom jag tänker neka all övertid och allt extraarbete i fortsättningen, och dessutom tänker neka helt i fortsättningen att ta min kollegas arbete när hon har semester.

Det kommer att sitta hårt åt. Här behöver jag vara strong, principfast och uthållig. Det kommer att bli jobbigt, mycket jobbigt. Jag kan säga nej, men det hjälper inte att bara säga nej i det här fallet, jag måste fajtas rejält och skrika NEEEEEEJ för att de ska höra.

Anmäl
2010-09-02 14:17 #5 av: [marion69]

Jag har haft svårt att säga nej tidigare, men idag säger jag som det är, vad det nu är.. jag orkar inte, vill inte eller kan inte.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2010-09-02 14:49 #6 av: Oisis

Jag har också haft väldigt svårt att säga ifrån tidigare och har fått sotat enormt för det. Nu när jag står med facit i hand, så inser jag att det gagnar ingen att vara för snäll och jamsa med till alla, bara för att man inte vågar säga ifrån,

Det har tagit sin lilla tid, men nu tror jag att jag äntligen är på rätt väg, och det känns himla skönt. Skrattande

Anmäl
2010-09-02 17:57 #7 av: Mia

#3 När folk börjar tjata efter att man har sagt nej så är det ju självklart ännu svårare att fortsätta stå på sig. Tycker inte alls om människor som inte kan acceptera ett nej, har man varit modig nog att våga säga nej från första början bör man kunna acceptera det!

#4 Vad oerhört tråkigt att läsa! Jag hoppas att du nu har funnit orken så du orkar kämpa och slåss för din rätt att säga nej och stå på dig Glad

#5 Härligt att höra! Så ska det vara.

#6 Vad härligt! Du har rätt i att ingen mår bättre av att man jönsar runt och är alldeles för snäll

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.