Berättelser ur livet

Berättelser ur livet del 4

2011-04-20 10:55 #0 av: Mia

Den här artikelserien handlar om anonyma och icke anonyma medlemmar som har valt att dela med sig utav personliga berättelser. Den här berättelsen handlar om att stärka sin självkänsla hos en coach och den är skriven av siddelina.

Stärk din självkänsla hos en coach

Martha Cullberg Weston (2008) beskriver i sin bok ”Ditt inre centrum” att självkänslan kan liknas vid en inre stabil grund och hon redogör för att en person med en god självkänsla vet vem han eller hon är, ser sig själv med accepterande ögon (självrespekt) samt vågar stå upp för sig själv i situationer när det gäller och sätta gränser för att någon annan inte ska kränka individen.

När jag tog min examen i januari 2011 och blev inskriven som arbetslös på arbetsförmedlingen, blev jag erbjuden att få en jobbcoach som skulle hjälpa mig att få styrkan och motivationen att söka jobb. I mitt fall har coachingen inte bara fått mig att leta efter de jobb som jag verkligen vill ha, det har också inneburit en enorm vändning för min personliga utveckling. Med hjälp av coachens kloka tankar och frågor, har jag plötsligt förstått en rad saker som är viktiga för att jag ska må bra och växa som individ. De där fallgroparna som tidigare fick mig att må dåligt och känna mig mindervärdig har på något märkligt vis blivit mindre och är numera lättare att kravla sig upp ur.

Vid ett tillfälle jobbade vi med att plocka fram mina starka sidor och jag fick till uppgift att be tre andra personer välja ut fem egenskaper som de ansåg utgjorde exempel på mina starka sidor och motivera varför de tyckte så. Gången efter redogjorde jag för coachen vad de tre andra personerna hade kommit fram till och varför. På några punkter höll jag inte alls med utan sa något upprörd att den bilden inte stämde av min egen. Coachens kloka fråga ”Kan du förstå att den personen, tycker att den bilden är sann för henne/honom?” Jag stannade upp och funderade och insåg snabbt att det är min egen bild av mig själv som räknas. Därmed inte sagt att jag inte ska vara öppen för hur andra människor tänker om och uppfattar mig, utan vara beredd på att kunna ha dialog med de andra personerna.

Mötena med coachen har inneburit att jag plockat upp alla de förutfattade meningarna som jag har haft om mig själv och granskat dem. Jag har kommit fram till att jag har mer styrka och kraft än vad jag tidigare trott när det gäller att styra upp saker i mitt liv. Jag ser mig idag som mer utåtriktad och mer målmedveten person än vad jag gjorde tidigare. Jag går inte längre och väntar på att saker ska hända, jag ser till att saker händer och är chef i mitt eget liv.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-04-20 12:24 #1 av: simudainkain

Mycket inspirerande , tack Siddelina. FörvånadSkrattande

Anmäl
2011-04-20 13:19 #2 av: Maria

Väldigt roligt att få läsa nogot postitivt om jobbcoacher. Jag tycker man bara har hört (via media förstås) negativa saker.

Jätteintressant läsning.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-20 14:27 #3 av: Fridaaaa

Jag har gått hos jobbcoach, gör ingen nytta. Har en kompis som har gått hos 3 olika jobbcoacher, inte hjälpt henne ett smack, det enda som säger nästan är : utbilda dej vidare, praktik eller jobb. Typ ingenting annat :/ Så har inget positivt alls med dem

Men kul att den som berättar detta hade tur att få en bra, för de är väldigt väldigt få.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-04-20 18:33 #4 av: [Lisake]

Härligt att höra siddelina att du fick den stöttning och hjälp som du behövde.

Tycker om det sistnämda du skriver i artikeln:Jag går inte och väntar på saker ska hända,jag ser till att saker händer och är chef i mitt eget liv.ett väldans bra ord att jobba på.Glad

 

 

Anmäl
2011-04-20 20:29 #5 av: siddelina

Tack för era härliga tankar och vad roligt att ni tar med er något från det jag har skrivit Skrattande

Stor kram till er alla!

Anmäl
2011-05-24 21:46 #6 av: cikorias

Även jag vill tacka, mycket intressant att läsa !

Igår var min kära Mor och min systrar hos mig och de tog då upp
detta med att jag är den starkaste av de tre och att det är min
positiva envishet som gör att jag klarar livet trots mina hälsoproblem
som i min ensamhet kan få mig att helt ramla ihop. Men jag vill
inte visa det för min familj - bortsett från min man - utan biter ihop
när de är med.
Jag blev oerhört förvånad, tyckte att det stämde ju inte alls.
Men om man tänker efter i lugn och ro så går det till slut att acceptera
det som för andra verkar vara något oerhört positivt.
Så visst blir man glad när man får en aha-upplevelse om sig själv,
en känsla som gör att man blir glad och känner sig så mycket
starkare !

Anmäl
2011-05-26 21:50 #7 av: siddelina

#6 Varsågod, härligt att du känner dig glad och stark Skrattande

Anmäl
2011-06-17 12:36 #8 av: stina63

Tack för en intressant artikel. Skönt att läsa att de finns positiv med jobbcoach också. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.