Självkänsla

7 lögner en olycklig människa intalar sig själv

2011-05-28 19:22 #0 av: Mia

Jag hittade en artikel i Solo som handlade om sju lögner en människa intalar sig själv. Det finns tankefällor som kan hamna i vägen för dig och ditt välmående och här tas det upp vilka dem vanligaste är och hur man undviker dem.

1. "Om jag förväntar mig det värsta blir jag inte besviken."
- Om du resonerar såhär slipper du visserligen bli besviken, men du hindrar också dig själv från att känna dig förväntansfull och det är u en av de bästa känslorna i världen. Att känna sig hoppfull, upprymd och positiv är härliga känslor, så varför ska du förneka dig själv att känna så? Vissa går så långt att de gör upp planer för hur de ska agera när misslyckandet sker, vilket gör att de riktar sin energi helt fel. Fokusera på att lyckas istället.

2. "Andra borde förstå hur jag känner."
- Det är förstås omänskligt att kräva av andra att de ska förstå precis hur du känner. Om du utgår från att andra borde veta hur det är att vara du så är det ju inte konstigt om du känner dig konstant missförstådd. Det är mycket effektivare att kommunicera vad du känner och det minskar också risken för missförstånd, vilket leder till att du mår bättre. Om du mår dåligt är det bättre att ta upp det med någon än att vänta på att andra ska lista ut det, för då kan du få vänta väldigt länge och dessutom må skit under tiden.

3. "Jag har ingen kontroll över mitt liv."
- Om du verkligen tror att du saknar kontroll så är det inte konstigt att du mår dåligt. Olyckliga personer känner ofta att världen är en hemsk och läskig plats och det är absolut sant att världen kan vara mörk och jobbig på många sätt men det finns mycket glädje i den också. Glöm inte bort det. Och viktigast av allt, skapa en känsla av kontroll genom att tänka på allt som faktiskt är bra. Börja sedan städa upp ditt liv om du verkligen saknar kontroll. Var inte rädd att be om hjälp.

4. "Det är bara jag som förstår min situation."
-
När du är ledsen eller deprimerad blir du ofexibel i ditt tänkande. Men försök att se din situation ur ett annat perspektiv. Kanske är det inte lika hemskt som du tror? Att se saker från den ljusa sidan må vara ett slitet uttryck men det är ibland hela skillnaden mellan att känna sig uppgiven eller redo att förändra situationen till det bättre.

5. "Världen är full av idioter."
- Den här inställningen kanske får dig att känna dig överlägsen. Men den gör dig inte lycklig. Människor är olika och bra på olika saker Alla är bra på något och alla har faktiskt fina och vänliga sidor, även de som du avskriver som idioter. Försök att se människors goda sidor istället för att vänta på deras misstag så framstår du som mer sympatisk och mår bättre på köpet.

6. "Ingen tycker om mig."
- När du tillskriver dig själv förmågan att veta vad andra människor tänker är du inte bara ute och cyklar, för vem vet egentligen vad andra tänker?, det är också väldigt lätt att dra fel slutsatser. Istället för att prata med din kompis förutsätter du att hon tycker du är skitjobbig, trots att hon kanske inte alls tycker det. Lyckliga människor dömer inte andra människor och förutsätter inte att deras motiv är själviska eller att de är ute efter att skada.

7. "När allt fungerar perfekt blir jag lycklig."
- Lycka handlar inte om att alla områden i ditt liv ska vara tipptopp. Lyckliga människor inser att livet går upp och ner och är duktiga på att ta tillvara på de tillfällen då allt känns super, utan att analysera sönder situationen. Att vara nöjd med livet behöver inte betyda att du inte jobbar på att göra det ännu bättre, det betyder bara att du har det trevligare på vägen dit och mer energi att jobba med på köpet.

Text: Solo nr 6 juni 2011.
Bilder: Mia (sajtvärd)

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-05-28 20:28 #1 av: [Lisake]

Verkligen bra tips.Glad

Anmäl
2011-05-30 09:09 #2 av: Fridaaaa

Mycket bra Skrattande

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-05-30 15:43 #3 av: LillaBenice

det stämmer recis..

Anmäl
2011-05-30 18:04 #4 av: Maria

Jättebra punkter och så tänkvärda.Glad

En reservation bara för punkt 1.

Nu är det väl inte sjukdom som är tanken i denna text men jag tänker på mig själv och när jag blev sjuk. Ibland kan det kanske vara bra att förvänta sig det värstaObestämd

 

/Maria

 

Anmäl
2011-06-02 21:20 #5 av: Mia

Kul att ni gillar artikeln {#emotions_dlg.smile}

#4 Det har du rätt i, men kanske att man inte alltid ska fastna i det tänket. {#emotions_dlg.smile}

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.