Självkännedom

Vad är Självkännedom?

2011-12-06 19:13 #0 av: Mia

Vad innebär ordet självkännedom och hur gör man för att få en bättre självkännedom?

Självkännedom innebärt kort och gott att man känner sig själv. Att man har insikt i hur man är som person och hur man reagerar på olika saker. Att man är observant på sina egna behov och handlingsmönster. För att kunna öka sin självkännedom brukar man försöka svara på dessa frågor för att få vägledning och kunskap om sig själv:

 • 1. Vad är det som får mig att känna mig motiverad? Är det hög lön, makt och inflytande eller status?
 • 2. Är det känslan av att uträtta något meningsfullt?
 • 3. Vad betyder det för mig att få uppskattning eller att stå i fokus?
 • 4. Finns det värden i mitt liv som jag är beredd att offra något för?
 • Självkännedom består annars utav tre delar och dessa tre delarna är självinsikt, självbild och självacceptans. Dem tre delarna hänger ihop och är viktiga för att öka sin självkännedom. Självinsikt är våran förmåga att ifrågasätta, undersöka och förändra vår självbild. Självbild innebär helt enkelt hur vi ser på oss själva, med hjälp av vår självinsikt kan vi förändra, ifrågasätta och undersöka hur vi ser på oss själva. Självacceptans är förmågan att acceptera sig själv precis som man är, att man tycker om sig själv.

  Vad innebär det att ha självkännedom?

  När man har en medveten uppfattning om sig själv, alltså att ha självkännedom, kan man beskriva sig själv såhär:

  "Jag vet vad jag kan, vad jag vill och vad jag känner, dvs, jag har en tydlig kontakt med min egen person. Det innebär att jag varken överskattar eller underskattar min egen förmåga att klara olika arbetsuppgifter. Därmed kan jag använda min tid så att jag mår bra och hinner med det jag ska göra. I olika situationer försöker jag ta reda på vad jag egentligen vill och jag uttrycker det så att andra kan förstå. Dessutom försöker jag ta reda på vad jag känner och använder känslouttryck som stämmer överens med min känsla. När jag inte klarar det försöker jag efteråt tänka efter vad jag kände i en viss situation, vad det berodde på och hur tydligt jag uttryckte mig. På det sättet lär jag mig att bli alltmer begriplig i min kontakt med andra."

  Det är ganska svårt att ifrågasätta, undersöka och förändra sig själv i syfte att få en självkännedom. Ofta har man utvecklat beteenden för att undvika att ifrågasätta oss själva eftersom vi är rädda för att granska våran självbild för ingående. Att ta hjälp av andra för att få en ökad självkännedom är toppen, det är den metoden som fungerar bäst. Det innebär att man tittar i en spegel där "den vi är" också speglar hur andra människor ser oss! Be gärna någon som står dig nära att berätta hur den uppfattar dig och granska och ifrågasätt hur den stämmer överens med din egen självbild.

  / Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

  Anmäl
  2011-12-23 12:56 #1 av: monstermash

  Bra artikel!

  Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

  Anmäl
  2011-12-23 15:34 #2 av: [Vargöga]

  Bra artikel. Skrattande

  Anmäl
  2011-12-28 18:42 #3 av: Mia

  Tack så mycket!

  / Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

  Anmäl
  2013-02-14 19:43 #4 av: Mia

  Puttar upp! 

  / Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

  Anmäl
  2013-02-14 20:45 #5 av: [Tuulikki]

  Superbra artikel! Alla tummar upp Glad

  ↠ Just keep swimming ↠ 

  Anmäl

  Bli medlem på iFokus

  För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.