Självförtroende

Skönhetsbegrepp ger ökad självförtroende?

2011-12-07 22:06 #0 av: [_annaH]

Varje år gör tusentals kvinnor plastikkirurgi, uppskattningsvis utförs ca 25 000 operationer per år bara i Sverige. Branchen omsatte ca 600 miljoner kronor i Sverige förra året.

Dom flesta kvinnorna som utför plastikkirurgi är kvinnor som fött ett och 3 barn, efter graviditeten har de fått hängande överskott och vill förbättra sitt utseende, men gör det för sin skull och sitt eget välbefinnande. Somliga tror att man opererar sig för partnerns skull, men det är en felaktig uppfattning.

Vi tror att det enbart är unga kvinnor i 20-års åldern som har blivit påverkade av media, som vill få större bröst/läppar. Men medelåldern på patienterna är faktiskt betydligt högre, den är 30+.

Dom patienterna som gör ingrepp har tänkt väldigt länge och noga på operationen. De flesta patienter som gör ett operativt ingrepp är kvinnor, men vi ser idag ett ökat intresse hos män även för plastikkirurgi.

Det är alltså fler äldre kvinnor som gör ett ingrepp, just för att ändra lite på utseendet, kanske t.o.m vrida tillbaka klockan några år.

En kvinna kan vara missnöjd med sina bröst och gör en bröstförstoring, men blir alltid operationerna lyckade? Det kan hända att läkaren inte är tillräckligt utbildad/noga med operationen o du får snea bröst, stora ärr, ett större/mindre bröst. Du kanske blir ännu mer missnöjd med dina bröst efter operationen, och gör operation efter operation för att få dom perfekta brösten. Tänk efter noga innan du gör en operation.

 

Svt gjorde ett repotage där reportern bokade tid för bröstförstoring och fick komma på informationssamtal. Inför en sådan operation ska kliniken informera om risk för bland annat infektioner, blödningar, försämrad känsel, implantat som brister och att fler operationer kan krävas.

* 7 av 10 berättar inte att implantaten kan gå sönder.
* 5 av 10 informerar inte om risken för blödning.
* 3 av 10 informerar inte om risken för infektion.
* 2 av 10 informerar inte om den vanligaste komplikationen, kapselbildning.

Hur stora är riskenrna?
På ett sjukhus i Danmark har en grupp forskare specialiserat sig på studier kring bröstimplantat. Deras forskning visar att så många som var femte bröstförstoring leder till komplikationer. Studierna avslöjar också att 17 procent av alla implantat går sönder inom tio år.

En väldigt allvarlig konsekvens med bröstimplantat är att det är mycket svårare att upptäcka cancer vid en mammografiundersökning. Bröstcancer är så vanligt bland kvinnor, var 8;e kvinna riskerar att få bröstcancer. Tänk noga innan du bestämmer dig för att göra bröstförstoring!

I Sverige finns inga krav för på att läkaren ska vara specialistutbildad plastikkirurg för att få utföra en plastikkirurgisk operation. Vem som helst med läkarlegitimation kan alltså utföra jobbet.

Förra året anmäldes 40 fall av misslyckade plastikkirurgiska ingrepp, dubbelt så många som tre år tidigare. Det är däremot mycket ovanligt att kirurgerna fälls i nämnden. Bara en eller två om året får en erinran eller varning.
Det krävs ett mycket uppenbart fel för att ansvarsnämnden ska klandra läkaren. Och att en kirurg fått flera varningar är heller inget hinder för att denne ska kunna fortsätta sitt arbete.

Kolla noga på din kropp, är det verkligen värt att ta den risken? Att kanske aldrig få en fin kropp pga dåliga ingrepp. Vi måste lära oss att acceptera hur vi ser ut, vi ska inte behöva operera oss för att få ett bättre självförtroende. Istället kan det ge dåliga konsekvenser

Alla kirurgiska ingrepp är förenade med risker som proppar, infektioner, blödningar och svårläkta sår.

* Vi kan bli missnöjda med ingreppet, gör ett nytt. 
* Vi kan få en massa ärr som aldrig kommer att försvinna.
* Kroppen kan se värre ut än vad den gjorde från början.
* Vi lägger ut en massvis pengar på operationerna.

Vi måste vara medvetna om riskerna vi tar när vi ska operera oss, det finns risker som vissa läkare inte ens talar om. Ska du operera dig, tänk inte på att ta den billigaste kliniken, utan åk till flera stycken och jämför o se vilken som verkar va mest seriös och har upplyst dig om alla risker som finns, det handlar inte om pengarna utan om din kropp!

Mesta av faktan är tagen från:

http://svt.se/2.26542/1.365356/plastikoperationer_allt_vanligare_050412

http://www.artclinic.se/plastikkirurgi-kroppsuppfattning


Anmäl
2011-12-09 21:45 #5 av: Mia

Himla bra och tänkvärd artikel tycker jag Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.