Självförtroende

Positiv självbild

2012-01-31 16:31 #0 av: Mia

Hur får man positiv självbild och hur börjar man acceptera sig själv?

"Självförtroende och en positiv självbild är nyckeln till både psykiskt och fysiskt välbefinnande"

Känner du igen dig i några av följande påståenden?

1. Du letar länge och djupt in i garderoben efter något att ha på dig, men är ändå missnöjd när du tittar dig i spegeln.
2. Du är övertygad om att den där klänningen du köpte i somras som satt så snyggt numera får dig att se tjock ut.

Vi är alla svaga och sårbara när det gäller våra egna kroppsnojor och svaga punkter beträffande hur vi ser ut. Varför är vi så kritiska mot oss själva? Om det blir till en vana att klanka ner på dig själv leder det automatiskt till att du får ännu sämre självförtroende.

Vår självbild är vad som reglerar såväl våra tankar som våra handlingar, så om du på allvar vill förändra ett beteende måste du även jobba med denna. En negativ självbild kan på sikt vara skadlig både för den psykiska och fysiska hälsan. Vår kroppsuppfattning är oerhört viktig för vår självkänsla och vårt generella välbefinnande. Människor som accepterar sig själva och anser att de duger precis som de är har ett större självförtroende och känner sig gladare, mer tillfreds medans de som har en negativ kroppsbild ofta har sämre psykisk hälsa och känner sig stressade och deprimerade.

En människas kroppsuppfattning är extremt subjektiv, det innebär att du kan en dag tycka att du är snygg och en annan dag tycka att du ser hängig ut och inte lika snygg. Hur vi uppfattar våra egna spegelbilder har med så mycket mer att göra än det antal kilon vågen visar, det beror på alltifrån vilket humör vi är på till hur pass mycket vi jämför oss själva med andra eller hur vi tror att andra uppfattar oss. Nyckeln till att få en bättre kroppsbild och därmed öka sitt välbefinnande är att börja acceptera sig själv.

Några tips som kan hjälpa dig på vägen är att:

1. Sträck på dig - Enklaste sättet att förbättra sitt självförtroende på är att sträcka på sig, din hållning blir bättre och du kommer att känna dig mycket bättre eftersom du ser stoltare ut och får mer attityd.

2. Sluta jämföra dig med andra - Lägg undan kändismagasinen med alla trådsmala kroppar och läs istället något soim faktiskt ger dig något vilket i sin tur får dig att må bättre.

3. Slå undan negativa tankar - Om du gång på gång intalar dig själv att du är ful, misslyckad, inte duger och att ingen vill ha dig kommer detta i stor grad att påverka  både hur du själv och andra uppfattar dig. Försök istället brya dina negativa tankemönster.

4. Be om hjälp - Bjud hem dina vänner och be alla att skriva ner tio positiva saker som ni beundrar eller uppskattar hos varandra. Gå sedan i tur och ordning igenom vad alla har skrivit.

5. Lär dig acceptera dig själv - Nästa gång du kommer på dig själv med att kritisera din kropp, fundera på varför du väljer att se sakeroch ting ur ett visst ljus. Fråga dig själv om du verkligen tänker rationellt. Släpp de negativa tankarna och fokusera på vad du kan göra för att ta hand om den kropp du har på bästa sätt istället.

"Kom ihåg att din kropp och ditt utseende bara är en del av den du är, och att det som i första hand räknas är din personlighet."


Bild: Mia Björklund (Sajtvärden)
Text mestadels hämtad ifrån: Hälsa & Fitness, Nr 2 2012.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2012-01-31 16:49 #1 av: [Vargöga]

Mycket bra. Skrattande

Anmäl
2012-01-31 17:59 #2 av: Fridaaaa

Mycket bra! Stort plus! :=D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-02-01 10:18 #3 av: Gronstedt

Jag skulle vilja förstå varför man har negativ självuppfattning. Det verkar så självklart för många och så obegripligt för mig. Vad är det för mekanism, inom eller utom individen, som kan förmå någon att betrakta sig själv som dålig, ovärdig, skamfull ... Jag har full förståelse för att man kan avsky sådant man gör, skämmas över prestationer och dumheter, uppleva sig själv fulare, fetare, sämre, men för mig är det obegripligt hur detta kan leda till att man ser sig själv som i ful, fet och dålig. Visst kan man tänka "H*n är smalara, fan att jag är så tjock!", men hur kan det leda till att man börjar förakta och hata sig själv?

Jag vet att denna fråga ofta upplevs provocerande, men jag menar verkligen inte att skryta med min självkänsla eller uttrycka förakt för den som inte har en lika storslagen sådan. Men det faktum att min självkänsla är grundmurad och verkar orubblig är en sak som sätter mig långt utanför "det normala" och gör mig väldigt annorlunda, och jag skulle verkligen vilja förstå varför jag är annorlunda.

Och om jag kan vill jag gärna dela md mig av den, för det är otroligt bekvämt. Man har mycket sk*t nog i livet utan att behöva lägga självhat och självförakt på toppen.

Anmäl
2012-04-15 11:12 #4 av: Florentyna

Allt är så rätt det du säger. Jag skulle bara vilja tillägga ett par saker som är viktiga för mig själv och som jag tror även är viktiga för alla andra.

1 Sträck på dig.

Min mulliga mamma (som ville vara smalare) hade ett knep som gjorde att hon blev gladare när hon såg sig själv. Det funkar för mig med också och är värt att prova. Hon ställde sig i profil framför en helkroppsspegel, lyfte upp armarna ovanför huvudet (vilket fick brösten att lyftas en aning), drog in magen, spände skinkorna, såg nöjt på sig själv och sa; "Ja, men jag är ju riktigt snygg." Sedan tog hon den "goa" känslan med sig in i sovrummet tog på sig den tillsammans med kläderna och upplevde sig som en riktigt snygging.

2 Sluta jämföra dig med andra.

Just idag ser du ut som du gör. Det är din verklighet -just nu. Det behöver inte vara din verklighet imorgon.

3 Slå undan negativa tankar och känslor.

Skriv en lista på alla dina positiva egenskaper. Har du vackra ögon så skriv det. Snygga ben? Skriv det. Är du snäll, vänlig, glad, har lätt att få vänner? Skriv ner det. Hur mår du? Skriv ner allt positiv du kan hitta. Jag lovar att det finns massor. Låt listan ligga framme och läs ofta på den och fortsätt skriva neer positiva saker allteftersom de "poppar" upp i huvudet. Ha den framme - läs den ofta. Varför inte varje morgon och innan du ska sova?

4 Ta ansvar för dina handlingar

Denna ljuvliga underbara person som du beskrivet på pappret - ÄR DU. Hur tänker du behandla och bemöta henne/ honom? Med värdighet och respekt eller som en soptunna? Är det en person som du kan älska eller avskyr du den?

Tänker du fortsätta att stoppa i den här personen saker som hon/ han inte mår bra utav och till och med kan bli sjuk av? Det gäller inte bara din fysiska kropp utan allt negativt som även påverkar ditt sinne, din själ.

Är inte denna underbara, helt perfekta person - som är DU - värd att må bra, vara glad och lycklig, få känna välbehag och harmoni i det liv, den verklighet som hon/ han lever i - Just nu?

Mvh

Florentyna

 

 

Anmäl
2012-04-15 12:04 #5 av: Florentyna

Hej #3

Jag ser att ingen ännu har besvarat ditt inlägg och jag vill gärna ge min bild av varför en del har så dålig självkänsla att de till och med hatar sig själva. Men först vill jag verkligen gratulera dig till din egen mycket starka självkänsla. Sådan som du behövs verkligen i samhället idag. du kan göra otroligt mycket bara genom att vara den du är, ett gott föredöma om du bara tar hjärtat med dig i ditt agerande och bemötande avdina medmänniskor.

Uppväxten kan vara en anledning till att en människa får dålig självförtroende till exempel. Får man fel signaler från sin omgivning som barn påverkar det hela ens själuppfattning.

Sjukdom kan påverka. Psykisk, förstås, men även fysisk. Ett handikapp som påverkar röresleförmågan till exempel och som gör att du inte kan vara lika aktiv som andra barn.

Ja, just nu kommer jag inte på fler, men det vore  intressant om denna disussion fortsatte. Frågeställningen är mycket intressant.

Mvh

Florentyna

Anmäl
2012-04-15 13:06 #6 av: Mia

#4 Håller med om att när man sträcker på sig så känner man sig genast mycket bättre. Min mamma tjatar alltid på mig om att jag ska sträcka på mig och gå rakryggad Flört Förstår absolut vad hon menar för man känner sig faktiskt mycket bättre och automatiskt snyggare.

#5 Själv har jag dålig självkänsla pga min uppväxt men även hur andra människor omkring har påverkat mig eller behandlat mig. En dålig självkänsla kan bero på så mycket, det kan vara ens uppväxt t ex men det kan också vara hur ens vänner har behandlat en, hur man själv upplever saker och ting. Hur ens personlighet är, är man lättpåverkad? Är man psykiskt svagare? Är man skör? Allt spelar in.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.