Självkänsla

Utseendefixering och bekräftelse

2012-09-04 20:24 #0 av: PiganX

Normer och ideal är något som varje dag påverkar oss människor. Att passa in och framförallt få bekräftelse. Detta är något som alldeles för många människor mår dåligt av, och många vet inte hur man ska bryta mönstret. Det här är min syn på det, och min lösning.

En fråga som ständigt retar mig är den här utseendefixeringen vi människor har, inte bara bland ungdomar utan även bland barn och vuxna. Vi föds nakna och neutrala, vi föds alltså inte med tanken att vi ska se så bra ut som möjligt. Vi föds inte utseendefixerade, vi uppfostras till att bli det. Vi lär oss redan vid tidig ålder hur man "ska" se ut. Killar "ska" ha blått och tjejer "ska" ha rosa. (Nej, jag säger inte att alla är så men jag vet att ni förstår hur jag menar). En flicka som kommer till dagis i en rosa klänning får höra kommentarer som "vad fin du är", men om en pojke skulle komma i samma klädsel skulle nog många titta konstigt och skaka på huvuden, eller rent av skratta åt honom. Det är alltså redan där man lär sig hur man ska/inte ska se ut.

Och visst, det är väl inget barn som mår dåligt av att ha det så, när man är barn tänker man inte ens på dessa normer och ideal, man vet inte ens att de existerar. Det bara blir så automatiskt, och det är inte förrän någon viker av och går en annan väg som det märks. Ofta (men inte alltid) så är det dom som får ta skit, och rent utav kan bli mobbade.

Vi lär oss att vem som helst har rätten att bedöma och kommentera vårt utseende (killar som tjejer). Vi märker när vi får komplimanger och när ingen säger något alls, och anpassar oss efter det. Vi försöker passa in, och vi låter andra få kontroll över oss. Till slut mår vi dåligt över det, för plötsligt är det allt vi kan tänka på. "Ser jag bra ut?", "kommer någon tycka att jag är fin?", "duger jag?".

Jag har funderat på det där, och jag blir ju glad av komplimanger som att jag är fin. Men samtidigt så är det ju faktiskt så att om jag inte vuxit upp i det här samhället så hade jag ju inte haft något behov av bekräftelse, och då hade jag inte behövt må dåligt ifall jag inte får det. Jag känner mig så mycket tryggare tillsammans med djur, eftersom de skiter fullständigt i hur jag ser ut. De säger inte att jag är varken fin eller ful, de uppskattar min insida och hur jag är som person. Varför kan inte vi människor lära oss att göra likadant?

Att tycka att någon är snygg är ju inte fel, men det ger oss inte rätt att kommentera någons utseende hur som helst. Och jag menar inte heller att man inte får göra sig fin, sminka sig, klä upp sig etc - för det gör ju jag med. Det jag menar är att vårt samhälle har alldeles för mycket normer, och att många människor mår fruktansvärt dåligt av det. Och jag tycker att vi bör tänka på det och sluta föra över detta sjuka beteende på generationerna efter oss.

Min poäng är inte att man inte får piffa till sig, sminka sig eller bära kläder som många andra har. Min poäng är att man ska göra det för sin egen skull, för att man själv vill. Inte för att någon annan skulle reagera om man inte gjorde så, inte för att "duga" för andra. Och genom att ösa på någon massa komplimanger när personen är fixad eller gör som man "ska", så driver man vidare idealen och normerna, trots att man menar väl. Det man egentligen ska göra är att arbeta bort idealen och få dem att försvinna. Det är enkelt - kommentera inte alls!

Samma det här med om man ska vara tjock eller smal. Genom att göra en så stor grej av att man "inte ska vara elak mot de tjocka", så driver man ju på dessa sjuka ideal. Det är ungefär som att säga rakt ut "åh, h*n är tjock (dvs inte normal!!) så nu måste vi vara extra snälla". Det är ju inte så det ska vara. Alla pratar om att behandla varandra som om alla är lika mycket värda, men det gör vi ju inte om vi ska ägna så mycket tid åt att ösa positiva kommentarer åt någon som är tjock. Jag ska ge er ett exempel som jag ser väldigt ofta på nätet bland unga människor.

Exempel 1: En smal person (kille som tjej) lägger ut en bild på sig i underkläder/bikini/badbyxor, och de flesta reaktionerna blir "snygg" osv. Sen finns det några som kommer med kommentarerna att det är kränkande att lägga ut bilder på sig själva om man är smal, att man följer samhällets sjuka normer då.

Exempel 2: En mullig/tjock person lägger ut en bild på sig själv, och många kommentarer blir "modig du är som vågar stå för att du är tjock", och sen finns det vissa som är elaka och kommenterar att det är fult. Frågan är ju egentligen, varför är det mindre kränkande om en tjockis lägger ut bilder på sig själv utan kläder, än om en smal person gör det? Det finns många smala som vantrivs med sig själv, som vill vara mer mulliga än smala. Det är alltså inte bara kraftiga människor som vill ändra sitt utseende. (Missförstå mig inte nu, det finns massor av både smala och kraftiga människor som lever sunt och trivs med sig själva, men nu pratar jag om de som inte gör det.)

Förstår ni vad det är jag försöker förmedla till er eller är mina tankar för krångliga? Det är kommentarerna som driver vidare idealen, inte personerna som lägger upp bilder på sig själva osv. Vad ger någon annan rätten att kommentera mig? Vad ger någon annan rätten att bedöma mitt utseende, positivt som negativt?

 

Artikel skriven av mig, Felicia Hanssen. 3/9-12

Anmäl
2012-09-09 19:36 #1 av: PiganX

Puttar upp den här tråden och hoppas på att nån har lite åsikter att dela med sig av. Glad

Anmäl
2015-01-11 16:09 #2 av: Lorran

Bra text, och jag håller med dig fullständigt! Jag går bara i 7:an och redan här är det som om klasskompisarna leker "den som är snyggast vinner - leken"... den här texten har hjälpt mig mycket när jag skrev en uppsats om "utseendefixering i samhället"Skämtar.Tack!

Anmäl
2015-01-17 13:44 #3 av: Azorerna 2014

Tycker utseendefixeringen i samhället är hemsk och den gör mig mörkrädd, det är insidan på personen som räknas, inte hur du ser ut.

Anmäl
2015-02-04 23:10 #4 av: [Kapten Krok]

Även om inlägget i sig har ett par år på nacken nu så är den fortfarande aktuell tycker jag! Riktigt bra skrivet av dig Felicia, jag håller med till fullo.

Anmäl
2015-04-28 01:10 #5 av: IceTee

Jag bumpar upp det här för mig egen skull! Är snart 20 och vet fortfarande inte vem jag faktiskt är... vet massor av människor jag vill se ut som, men jag vet faktiskt inte hur jag vill att JAG ska se ut. Jag vet inte vad jag vill ha på mig egentligen, bara vad jag vet att människor tycker är snyggt, och vad jag vill att andra människor ska tro om mig via kläderna. 
Jag vet helt enkelt hur jag "vill" se ut eftersom jag går efter vad jag vill att andra människor ska tycka om mig

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.