Etikettsjälvförtroende
Läst 138272 ggr
Mia
Mia 
2010-08-14, 17:44

Skillnad mellan självkänsla & självförtroende

Vad är egentligen skillnaden?

Det är inte lätt att veta vad skillnaden mellan självkänsla och självförtroende är, därför kan det vara bra att läsa igenom den här artikeln så kanske du förstår skillnaden bättre efteråt!

Vi börjar med självkänsla. Man kan nästan höra på ordet vad det innebär - vad man känner för sig själv. Det är helt enkelt hur man ser på sig själv, hur man definerar sig själv som person och även sitt inre värde som människa. Självkänsla innebär att du vet om att du har ett värde som människa trots att du kanske misslyckas med något, du bryr dig inte om vad andra tycker om dig för du vet att du är bra och en värdefull människa. Har man en god självkänsla så kan du bortse ifrån att andra pratar om att du är t ex arbetslös eftersom du vet att du är värdefull och unik. God självkänsla håller för dåliga vibbar helt enkelt.

Skillnad mellan självkänsla & självförtroende

Självförtroende handlar om den tilltro du har till att klara av saker. Med ett högt självförtroende mår man bra när man får höra att man har gjort något bra, eller har klarat av något som var svårt. Bekräftelsen man får som bygger upp ens självförtroende och talar om att man duger, har fokus på det man har presterat. Därför har man bra självförtroende när man tror på sig själv och på att man kan klara av saker och när man får bekräftelse på det växer självförtroendet.

Text & information: Egoboosting, Mia, Sajtvärd. Bild/Bilder: Egoboosting, Mia, Sajtvärd.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

sniffysnuffy
2010-08-18, 22:02
#1

Bra beskrivning på vad skillnaden är

Manglind
2010-08-18, 22:05
#2

Låter bra :D

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Mia
Mia 
2010-08-18, 23:24
#3

#1 & 2 Tack! Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

quexs
2010-08-20, 21:08
#4

Väldligt lätt förklaring! Tror alla förstår din förklaring. Dem flesta brukar ju vara krångliga när man ska förklara men jag tycker du har lyckat bra, tummen upp!

Panasco
2010-08-24, 21:55
#5

Bra jobbat!! =)

Maria
2010-09-01, 21:17
#6

Bra beskrivetGlad

/Maria

Mia
Mia 
2010-09-01, 21:25
#7

#6 Tack! Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Mandusius
2010-09-02, 00:06
#8

Gillas starkt :)

Mvh Amanda

Är även medarbetare på Dokumentärer :)

Mia
Mia 
2010-09-02, 10:49
#9

#8 vad roligt! Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Oisis
2010-09-02, 15:13
#10

Bra att reda ut de två olika begreppen. Glad

Mia
Mia 
2010-09-02, 17:54
#11

#10 Ja! Kände att det är rätt många som inte vet skillnaden så lika bra att försöka förklara det i en artikel på lättast sätt Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

[Franko]
2010-09-11, 09:13
#12

Jag tänker att självkänsla har å göra med att man känner sig fri.

Att man har insett att man är så fri man kan bli . Att alla är det. För så är det ju tänker jag. Du väljer fritt även om du tex inte kan styra exakt vad andra personer ska svara/tänka/göra. tex man blir hotat med en pistol eller tex om en komet kommer farandes mot jorden osv. Det finns alltid olika sätt man kan göra saker på . Man kan påverka, inspirera , & hjälpa till att styra .

Att man känner till att det skulle kunna va på ett annat sätt än det är , det är det som gör att en person känner sig fångad. Och ofta skyller man då gärna på nån annan viss person, att det var den som gjorde fel.Det var den som var "felet".

Man kan inte styra andra, man kan inte styra vad dom tänker o känner o tolkar saker, man kan inte bestämma över dom hur dom kommer att göra eller säga osv. Man kan inte styra över vad som kommer att ske i universom/världen, tex nu kommer en komet, eller då näe det kommer ingen komet …ungefär som att man var gud eller nåt. Men man kan styra sig själv. Och man kan påverka andra människor och vad som kommer att ske.

Det har nog med empati att göra ganska mycket.

Ni kanske inte fattar vad jag babblar om nu. Men det här är nånting jag har funderat på och jag vill skriva det nånstans. och tänkte att det kanske passar här där ni pratar om självkänsla.

Empati, frihetskänsla & självkänsla hör ihop.

#0 du bryr dig inte om vad andra tycker om dig för du vet att du är bra och en värdefull människa. Jag har hört det förut & det ligger säkert nånting i det, men det måste ju ba va lite fel uttryckt. För finns det verkligen NÅGON som inte bryr sig om vad andra tycker om den ? …Om man inte alls bryr sig om vad folk tycker om en så borde man ju bli ganska ensam o inte få nån kärlek, inge vänner, ingen som bryr sig om en och det kan man ju inte få särskilt hög självkänsla av. eller?

Mia
Mia 
2010-09-11, 14:52
#13

#12 Nej jag tycker inte det är fel uttryckt, man syftar på att man inte bryr sig om vad andra tycker om en på ett dåligt sätt. Om någon tycker att du är dum i huvudet utan anledning så bryr du dig inte om det om du har bra självkänsla eftersom du vet att du inte är det. Det jag menar är att man inte ska bry sig om någon säger något dumt/elakt/negativt.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

[Franko]
2010-09-12, 01:38
#14

Jag kom på sen hur du menade. Ja det stämmer nog.

[Franko]
2010-09-14, 17:32
#15

Vad tycks om det andra jag skrev då? Stämmer det? Eller fattar man inte vad jag pratar om?

hejo
2010-09-18, 14:16
#16

#0 egoboosting, jag håller med dig. Jag brukar definiera självkänsla som att bli omtyckt eller älskad utom tävlan. Vi bedöms ju väldigt ofta i stort och smått och det kan ju påverka självkänslan negativt om man inte kan eller vill leva upp vissa kriterier…

Självförtroende baseras som du skriver på att man känner sig kompetent, att man vet att man kan lösa ett problem eller en uppgift.

#12 Franko, kan hålla med dig om att frihet i viss mån kan höja ens självkänsla men jag tycker frihet mer hänger ihop med andra källor till välmående och lycka, trygghet t.ex.

Hur man förhåller sig till andra människor eller till situationer kan ju även det i viss mån höja ens självkänsla lite, ett tema på egoboostings resonemang om oberättigat negativt bemötande etc. Jag tycker dock även när det gäller ens förhållningssätt till andra människor och situationer, att de mer hänger samman med andra källor till välmående och lycka. Man undgår att dräneras på energi känslomässigt t.ex.

Nu framstår jag väl som en lyckofanatiker. Tungan ute

[Franko]
2010-09-18, 19:58
#17

Nä du förstog nog inte vad jag menade riktigrt. jag menade inte att om man GES frihet kan man få självkänsla. Jag menade att när man INSER ATT MAN ÄR FRI då har man självkänsla. Men jag tror det kanske är lite för FILOSOFISKT tänkt för att alla ska förstå vad jag säger, så skit samma.

Här har jag en länk till ett inlägg på filosofi om självkänsla som jag gjorde förut. Jag har insett senare att jag där kanske hade fel om vad självkänsla är . Ni FÅR läsa om ni vill… Självkänsla / Självförtroende 

(Det finns också ett inlägg på ifocus filosofi om "frihet" ifall ni är intresserad)

Ove555
2014-05-13, 18:30
#18

"Självkänsla innebär att du vet om att du har ett värde som människa trots att du kanske misslyckas med något, du bryr dig inte om vad andra tycker om dig för du vet att du är bra och en värdefull människa"

Problemet som jag ser det med självkänslan är att det är nog andra som kan påverkar ens självkänsla. Är man t,ex bland folk som bara försöker motarbeta en, då tror jag den som blir motarbetad kan få sämre självkänsla.

Men är samma person bland samarbetsvilliga människor som försöker förstå och och stödja hen, då kan nog självkänslan bli bättre tror jag.

Och i fokus tycker jag verkar vara en ganska otäck plats om man har dålig självkänsla. För så som jag ser på den här sajten så är det just de som redan har stora kunskaper och förmodligen även den bästa självkänslan som får mest uppmuntran på grund av att de kan mycket och har lätt för att skriva och formulera sig. Så på så sätt är det nog tyvärr risk för det här forumet är mest utvecklande och har bäst inverkan på självkänslan och självförtroendet bland dem som minst behöver det tror jag.

[Tuulikki]
2014-05-13, 20:07
#19

#18 jag håller inte riktigt med dig. Jag tycker vår sajt är kanon - för alla. Oavsett grad på självkänsla :) alla är välkomna här, så länge man följer sajtreglerna. Sedan att man kanske inte håller med varandra alltid, det är en annan femma :)

Ove555
2014-05-13, 21:37
#20

#19 Jag tror inte jag har sett något direkt här på självkänsla i fokus så man har kunnat tänka vilken bra sajt detta är, här kan man ju verkligen få bättre självkänsla om den inte är så bra.  

Och hur det är med privata rummet. Finns privata rummet och om det finns så undrar jag om alla får vara med där som vill det?

Upp till toppen