01. Allmänt

Vad är dålig självkänsla?

2018-08-05 02:07 #0 av: Scintilla

Vill inte gå och lägga mig riktigt än så tänkte att jag kunde skriva ett litet inlägg här såhär mitt inne på kvällskvisten (läs: efter midnatt).

Vad är dålig självkänsla? Är det ett dåligt självförtroende? Att man ser ner på sig själv? (nervärdering: "Jag kan inte... Jag är sämst... Jag klarar inte av... Jag är inte bra på...") Eller är det att man har svårt att känna vad man vill, känner eller tycker?

Jag har tittat en del på olika youtube videos och några av dessa är videos om narcissism för att jag har svårt att förstå/greppa om vad det faktiskt är. Och som jag förstår det så är det lite som att "jag är bäst, felfri, alla andra är sämre än mig" och att de saknar lite empati och skuldkänslor och allt vad det innebär (men inte helt?). Att de bara har sina egna mål och karriärer i sikte och struntar i vilka "lik" de kliver över för att nå dit. Om de gör saker för andra så är det för sin egna vinning och de kan ha utstrålning och karisma.

Jag funderar lite på ifall narcissism är tvärt om för dålig självkänsla (självförtroende?)

[Narcissism vs. dålig självkänsla/självförtroende]
Jag är bäst! vs. jag är sämst.
Jag ska bli chef över det största företaget inom IT! vs. Jag vet inte om jag skulle klara av att arbeta med IT support, jag kanske inte kan tillräckligt mycket.
Om jag anordnar det här, så är du skyldig mig en tjänst i framtiden. vs. Vad bra det kändes att hjälpa min arbetskamrat .
Hela världen får plats i min hand! - Jag är liten och obetydlig i denna stora värld...

Det är helt okej om ni inte håller med mig eller vad som. Det här är bara lite tankar som har ploppat upp i mitt huvud och jag hoppas du som läser förstod! :D

Anmäl
2018-09-01 15:21 #1 av: 11:11

Hej, Scintilla. Jag vill bara säga att du har helt rätt.

Anmäl
2018-09-03 22:30 #2 av: Sjuttan

Självkänsla är om du tror på att DU är bra och att DU duger.
Dålig självkänsla, då tror man inte på sitt eget värde.

Självförtroende är om man vet att DET MAN GÖR är bra.
Man kan ha bra självförtroende i sitt arbete och vet att man kan sitt jobb o gör ett bra jobb. Dåligt självförtroende är alltså motsatsen.

Narcissism är om man ÄLSKAR SIG SJÄLV över allt annat och inte kan älska andra..

Har man både dåligt självförtroende och dålig självkänsla så mår man inte bra.

Ett sätt att ta itu med dålig självkänsla kan vara,
att gå i terapi
att hitta kurser i självkännedom.
Det kan vara veckoslutskurser eller några sommarveckor på en kursgård.

Självförtroende kan man ha om man är välutbildad, har tillräcklig praktik eller träning i det som man uträttar.

Hoppas att det klarnar lite beträffande de här begreppen.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2018-09-04 14:22 #3 av: 11:11

Sjuttan - Jag kommer ifrån en narcissistisk bakgrund och tar det som en förolämpning när du säger att narcissister inte kan älska andra.

Jag var kär i en kvinna för längesen, hon var min värld. Men hon var tvärtemot mig. Hon hade dålig självkänsla/förtroende. Jag kunde aldrig säga att hon var vacker, för att då tyckte hon bara att jag ljög. Jag försökte i flera år att bevisa för henne hur mycket jag älskade henne. Men hon kunde inte förstå. Jag var "jägaren" och hon var "flyktingen" till slut så orkade jag inte med henne. Så jag lämnade henne. Nu är hon tillsammans med en man som misshandlar henne varje dag. Hon kom tillbaka till mig och grät. Jag sade som det var. Lämna honom. Men hon kunde inte förstå hur jag kunde föreslå något så fruktansvärt. Så hon sprang iväg till sina väninnor och grät hos dem istället. Då fick jag nog... och bröt kontakten med henne helt.

Därför tänker jag såhär. Om en narcissist inte kan älska andra, hur kan då en med dålig självkänsla/förtroende älska andra, när den inte ens kan älska sig själv?

Narcissism och dålig självkänsla/förtroende är båda en personlighetsstörning som bör behandlas.

En narcissists livsläxa är att lära sig älska andra medans en med dålig självkänsla/förtroende behöver lära sig att älska sig själv.

Det ska alltid vara mitt i mellan, aldrig för bra eller för dålig.

Anmäl
2018-09-04 21:18 #4 av: Sjuttan

Synd om du blir förolämpad, men dessa fakta är inget som jag har hittat på.
Den bakgrund du tänker på kanske inte var så fullständigt narcissistisk?
Inte vet jag.
Sedan hjälper det tyvärr inte alltid att veta hur man SKA vara - få människor lyckas vara perfekta.
Det var ju synd då att jag besvarade den fråga som du ställde.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2018-09-05 22:55 #5 av: 11:11

Min pappa är narcissist och min mamma har dålig självkänsla/förtroende. Jag är tyvärr min pappas son men jag växte upp med min mamma som är väldigt känslig och att se henne gråta krossade mitt hjärta, så tack vare henne har jag utvecklats som människa.

Jag tror också att det är tack vare mamma som jag faller för kvinnor som har dålig självkänsla/förtroende. Jag vill beskydda dem.. som jag beskyddar henne.

Men den här kvinnan som jag älskade har verkligen lärt mig en läxa, att hitta någon i min egna storlek.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.